Route door Maastricht

Historisch Maastricht route

Een greep van een aantal historische gebouwen in Maastricht. Step langs deze historische gebouwen en proef de historie van een van de oudste steden van Nederland. Klik op de knop ”navigeer” om naar de locatie te navigeren.

stadsmuur-historisch-maastricht-step-maastricht

A –  De stadsmuur

De eerste stadsmuur van Maastricht. Via de verschillende kleuren in de muur is te zien dat de muur aan de bovenzijde is gerestaureerd. Ook de kanonnen die hier staan zijn afkomstig uit de rijke historie van Maastricht. Om de hoek is de bekende Helpoort te zien. 

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek-step-maastricht

B – Onze Lieve Vrouwebasiliek

Een kerkgebouw gebouwd in romaanse stijl en gebouwd in de 12e eeuw. Binnen in deze kerk is een prachtig interieur te zien wat gratis is te bekijken. Dit kunnen wij dan ook alleen maar aanraden.

C – De Romeinse vestigingspoort

Een hotel waar Romeinse restanten onder liggen begraven. In 1983 is hier een deel van de westelijke toegangspoort gevonden. Waarschijnlijk werden deze gebouwd in het jaar 333. In de centrale kelderruimte zijn overblijfselen te zien.

D – Bisschopsmolen

Een middeleeuwse watermolen die is te vinden in het Jekerkwartier. Er is een bakkerij gevestigd die granen verwerken uit het Limburgse land tot de lekkerste producten. Loop het winkeltje eens binnen om de beleving compleet te maken met een stuk echte Limburgse vlaai.

 

Kruisherenklooster-step-maastricht

E – Kruisherenklooster

Een van de volledig bewaarde herenkloosters uit de 15e eeuw in Nederland. Momenteel is het omgebouwd tot designhotel en restaurant  wat onderdeel is van de Oostwegel Collectie.  Menig bekend persoon overnacht hier tijdens een bezoek aan Maastricht. 

 

Sint-Servaasbasiliek-step-maastricht

F – Sint Servaasbasiliek

Kerk die vernoemd is naar de patroonheilige en vierde eeuwse bisschop : Sint Servaas. Deze kerk wordt beschouwd als de oudst bestaande kerk in Nederland. Daarmee staat het in de lijst van 100 belangrijkste rijksmonumenten. De belangrijkste objecten worden bewaard in de schatkamer.

hoofdwacht-step-maastricht

E – De Hoofdwacht

Een militair wachtgebouw uit de geschiedenis van Maastricht, gebouwd in 1774. De dagelijkse gang van zaken werd hier gecoördineerd. Ook werden hier de sleutels van de stadspoorten bewaard.

F – Minckeleers

De man die in zijn zoektocht naar gas voor luchtballonnen het steenkoolgas uitvond. Dit bleek handig voor huizen en straten te verlichten. Deze uitvinding leverde hem eeuwige roem op.