Route door Maastricht

Toeristische route door Maastricht

Een speciaal gecreëerde route voor uw dagje steppen! Step langs de bijzondere 12 bekende plekken en mis niks van Maastricht. Onder naam staat informatie over de desbetreffende locatie. Klik op de knop ”navigeer” om naar de locatie te navigeren.

A –  STEP Maastricht

STEP Maastricht is begonnen in 2021 met de verhuur van steps voor volwassen en kinderen. Sindsdien verhuurt het bedrijf dagelijks steps aan toeristen of teams. 

Bij STEP Maastricht huur je online steps in combinatie met aanvullende opties zoals koffie met Limburgse vlaai, of een leuke speurtocht. 

Maastricht ontdekken met een step is een onvergetelijke ervaring!

 

gouvernement-step-maastricht

B – Gouvernement aan de Maas

Het Gouvernement aan de Maas, het provinciehuis, ligt aan de Maas in Maastricht. Voor een klein deel zelfs op een eiland in de Maas. Het werd gebouwd tussen 1983 en 1985. In het Gouvernement aan de Maas werken ongeveer 1000 mensen.

Er is een kantoorgedeelte voor de ambtenaren en een bestuursgedeelte voor het provinciaal bestuur. Bijzondere ruimten zijn de Statenzaal en Feestzaal.

C – Bonnefantenmuseum

Het Bonnefanten is een museum voor beeldende kunst in Maastricht, de hoofdstad van de provincie Limburg. Het is een van de drie provinciale musea in Limburg.

De naam Bonnefanten is afgeleid van het voormalige Bonnefantenklooster in de binnenstad van Maastricht, waar het museum van 1951 tot 1978 gevestigd was.

Het Bonnefanten in Maastricht presenteert verrassende vaste collecties en wisselende tentoonstellingen van niet-mainstream kunst en kunstenaars.

D – Maaspunttoren

De Maaspunttoren, vroeger ook wel toren aan de hoge Maaspunt, Rondeeltoren of Lambrechtsrondeel genoemd, is een van oorsprong middeleeuwse waltoren op de rechter Maasoever van de Nederlandse stad Maastricht.

De toren vormde ooit, samen met de Recentoren, de zuidwestelijke verdediging van de Wycker stadsmuur. De toren dateert waarschijnlijk uit de veertiende eeuw, maar werd in de loop der eeuwen diverse malen vernieuwd.

E – Het Waterpoortje

Het Waterpoortje, vroeger ook wel Kolenpoort of Batpoort genoemd, is een van oorsprong middeleeuwse waterpoort. De poort staat aan de Maaskade Stenenwal op de plaats waar de straat Waterpoort op de Maas uitkomt. De poort is een rijksmonument.

 

 

 

maas-maastricht-step-maastricht

F – De Maas

De stad is er naar vernoemd en daarom kun je je voorstellen dat deze rivier een belangrijk onderdeel van de stad is. De Maas ontspringt in Frankrijk en stroomt daarna nog door België en Nederland.

In Nederland is de Maas de zuidelijkste van de grote rivieren en mondt ze in de Nederlandse rivierdelta uit in de Noordzee. Het is al een bijzondere ervaring op zich om de Maas vanuit de verschillende bruggen in Maastricht te bekijken.

 

Flikken Maastricht tour Step maastricht

G – Sint Servaasbrug

De oudste brug van Nederland maar niet van Maastricht… naar het zuiden kijkend staat aan de Maastrichtse oever een pilaar met een beeldje als markering van waar de Romeinse brug gelegen heeft. De Servaasbrug heeft deze vervangen en is sindsdien vele malen verbouwd, gerenoveerd, gebombardeerd, opgeblazen en herbouwd… maar de kern is gebleven!

Het huidige stalen deel kan omhoog gaan indien grote binnenvaartschepen moeten passeren. Dit wordt op afstand geregeld; het brugwachtershuisje (torentje) wordt kunstzinnig ingevuld.

stadhuis-minckeleers-markt-step-maastricht

H – Stadhuis en Minckeleers

Het Stadhuis op de Markt is gebouwd in de jaren 1659-1664 onder bouwmeester Pieter Post. De toren dateert van 1684 en bevat een carillon met 49 klokken, dat regelmatig bespeeld wordt. Interessant interieur met prachtige wandtapijten, stucwerk, plafondschilderingen en schouwstukken.

Jan Pieter Minckelers, ook Jean-Pierre Minckelers of J.P. Minckeleers (Maastricht, gedoopt op 2 december 1748 – aldaar gestorven op 4 juli 1824), was een Nederlands wetenschapper en uitvinder. Hij wordt gezien als de ontdekker van het lichtgas (steenkoolgas) en de gasverlichting

 

 

vrijthof-step-maastricht

I – De Vrijthof

In hartje stad vind je het prachtige Vrijthof. Dit bijzondere plein staat bekend als decor voor de zomerconcerten van André Rieu, het Preuvenemint en Magisch Maastricht op het Vrijthof. Het andere (en grootste) gedeelte van het jaar is het Vrijthof vrij om over heen te wandelen en het bijzondere uitzicht te bekijken.

Rondom het Vrijthof staan tal van historische gebouwen die nog herinneren aan de tijd dat Maastricht een religieus centrum en een militaire vesting was. Denk aan de Sint Servaaskerk, Sint Janskerk, het Spaans Gouvernement, de Hoofdwacht en het Generaalshuis.

Aan de andere kant vind je talloze gezellige terrassen en mooie hotels die gedurende het hele jaar druk bezocht worden door de bezoekers én bewoners van Maastricht. Dit romantische en historische plein is het grootste plein van Maastricht.

helpoort-step-maastricht

J – De Helpoort

De Helpoort maakt deel uit van de eerste stadsmuur, die werd gebouwd nadat Hendrik I, Hertog van Brabant, in april 1229 daartoe toestemming had gegeven. 

Het is de enige stadspoort die in Maastricht nog aanwezig is en tevens de oudste stadspoort van Nederland. De poort is zo’n twee eeuwen als verdedigingswerk in gebruik geweest. Ze verloor deze functie toen de Nieuwstad, het gebied ten zuiden van de poort, werd omwald (2e helft 15e eeuw). 

Na die tijd is de poort nog voor diverse doeleinden gebruikt: vergaderplaats van de lakenberijders of volders, tuighuis, kruitmagazijn en woning

 

Onze-Lieve-Vrouwenwal-step-maastricht

K – De Onze-Lieve-Vrouwenwal

Onze-Lieve-Vrouwewal – in het centrum van de Nederlandse stad Maastricht. De wal langs het Stadspark Maastricht en de Maas was onderdeel van de eerste en tweede middeleeuwse stadsmuur van Maastricht.

De oorspronkelijke wal dateert uit de 12e of 13e eeuw, maar is in de loop der eeuwen diverse malen vernieuwd. De gelijknamige straat in het Jekerkwartier, die via trappen uitsluitend toegankelijk is voor voetgangers, telt vier rijksmonumenten, waaronder de wal zelf.

L – Hoge brug

Ook wel de loopburg genoemd. De fiets- of voetgangersbrug die in 2003 werd geopend.

De brug verbindt het oostelijke deel van Maastricht met het westelijke deel. Vanuit Wyck en centre ceramique loop je over deze brug naar het centrum van Maastricht langs de stadswal.

Vanaf de stadswal loop je zo de brug op en step je aan de andere kant van de Maas, via rechts naar STEP Maastricht langs de maas.