Gratis speurtocht

Speurtocht Maastricht

Verzamel 8 gele letters verspreid over Maastricht. Maak van deze 8 letters een woord en win een leuk cadeautje! Leuk om te doen en je komt zo langs de mooiste bezienswaardigheden van Maastricht. Duur: ongeveer 2 uur.

Zijn jullie met 2 groepen? Maak er een wedstrijd van! Laat de 2e groep dan een andere volgorde doen: A – G – F – E – D – C – B – H.

a. Plein 1992

Het plein is genoemd naar het belangrijke jaar 1992, toen in Maastricht het EU – Verdrag werd ondertekend, waarmee onder andere de komst van de euro als eenheidsmunt in een aantal Europese landen werd besloten.

b. Sint Servaasbrug

Tot 1932 Maasbrug genoemd en in de volksmond oude brug (Maastrichts: aw brögk), is een 13e-eeuwse stenen boogbrug over de rivier de Maas in de Nederlandse stad Maastricht. De brug is genoemd naar de 4e-eeuwse bisschop van Maastricht, Sint-Servaas.

c. Mosae Forum

Mosae Forum is een winkel- en kantorencomplex in het centrum van de Nederlandse stad Maastricht, gelegen in de binnenstad, tussen de Markt en de rivier de Maas. De naam verwijst naar het Romeinse verleden van Maastricht: Mosa is de Latijnse naam voor de rivier de Maas, forum betekent centraal plein.

d. Het Vrijthof

Het Vrijthof is het bekendste plein in de binnenstad van Maastricht. Het plein is vooral bekend vanwege de vele monumenten, een reeks jaarlijks terugkerende evenementen en de vele caféterrassen. De geschiedenis van het Vrijthof is door het onafgebroken gebruik sinds de Romeinse tijd uniek in Nederland.

e. Ezelmarkt

Van de Ezelmarkt is niet bekend dat hier ooit ezels zijn verhandeld, dit is dus nooit een marktplek geweest. Vroeger woonden in deze buurt de Maastrichtse leerlooiers. Mogelijk heeft de straatnaam te maken met het ‘eselen’. Dat was middeleeuws Nederlands voor het slaan en kloppen van het laken.

f. Onze Lieve Vrouwebasiliek

Deze basiliek, ook wel Sterre-der-Zee of in het Maastrichts Slevrouwe genoemd, is een romaanse kerk, gelegen aan het Onze Lieve Vrouweplein. De basiliek is vooral bekend vanwege de imposante westbouw, de gebeeldhouwde kapitelen in de kooromgang en de kapel met het beeld van de Sterre der Zee.

g. Stadspark

Het park bestaat uit een reeks van deelparken, die in de loop van de 19e en 20e eeuw zijn aangelegd en elk een eigen sfeer hebben. Het parkontwerp wordt voor een groot deel bepaald door de aanwezigheid van de vestingwerken van Maastricht.

h. Wyck

Wyck een stadsdeel is met een geheel eigen karakter. De vele eigentijdse en exclusieve winkels, hippe hotels, trendy horecagelegenheden en creatieve ondernemers die er zich de laatste jaren gevestigd hebben, gaan perfect samen met de bestaande authentieke speciaalzaakjes en kleinschalige delicatessenwinkels.

Uitkomst controleren

Hopelijk hebben jullie een gezellig uitje gehad. Vorm met de letters een woord en controleer of jullie iets gewonnen hebben.